Monday, October 22, 2012

Mūzikas grupas darbs


Sākot organizēt festivālu, mēs sadalījām atbildības sfēras, un viena no tām bija mūzika. Šīs cilvēku apvienība izraudzījās mūziķus, kas saskanētu ar festivāla filozofiju un vēlamo noskaņu. Tika izraudzītas gan igauņu, gan latviešu jaunās grupas un DJ, kas kopā radītu daudzslāņainu un bagātu skaņu vīziju. Šie cilvēki arī bija atbildīgi par mūziķu prasību izpildīšanu, līgumu sastādīšanu un pasākuma programmas izveidi, kā arī, protams, arī paša festivāla norises laikā ar komunikāciju ar viņiem un saistību precīzu izpildi. Šis ir samērā sarežģīts darbs, kura nodrošināšanai ir vajadzīgas ļoti labas saskarsmes prasmes, īpaši, pašas darba grupas ietvaros.
Tas, kā mēs izvēlējāmies grupas, bija sekojoši, pirmkārt mēs aptaujājām organizatoru komandu un jauniešus, lai uzzinātu, ko viņi vēlētos dzirdēt. Šeit arī jāpriecājas, ka ir partneri Igaunijā, kas ieteica lieliskas pašmāju grupas. Tad šim sarakstam pievienojām tos izpildītājus, kuru mūzika piesaistīja, noklausoties to nacionālā sociālā tīkla – draugiem.lv mūzikas sadaļā un myspace.com. Tad sākās komunikācija ar grupu pārstāvjiem, ar ārzemju mūziķiem facebook, pašmāju epastiski un telefoniski. Pirms sākām rakstīt pārspriedām, kas mūsu festivālā ir tik īpašs, lai šī grupa piedalītos, kas ir tās lietas, ko piedāvājam (tā skaitā izmitināšana, ceļa atmaksa, ēdināšana, honorārs) un datumi, laiki, kuros aptuveni vēlētos dzirdēt (tā kā aptuvenā vēlamā programma būtu jāizveido jau iepriekš). Kad aptuvenais mākslinieku skaits bija sasniegts, tad arī izveidojām līgumus, jo pat, ja māksliniekam nemaksā, ir vajadzīgs garants, ka ieradīsies un pildīs saistības. Līgumā iekļāvām prasības, ko sagaidām un to, ko no savas puses piedāvājam. Atsevišķi arī tika sastādīta maršruta lapa, patapinājuma līgums un pieņemšanas – nodošanas akts transportlīdzekļiem. Tā arī bija mūsu pirmā pieredze līgumu izveidē, sadarbojoties ar pašvaldību.
Vēl svarīga lieta, ir programmas sastādīšana, atbilstoši gan pašu mūziķu vēlmēm saistībā ar laiku, datumu, kā arī muzikālo sasaisti starp dažādajiem mūziķiem. Tā kā festivālā bija tik daudzveidīgs žanru piedāvājums, šis darbs bija patīkams izaicinājums. Vēlams to darīt divatā, trijatā, jo šī ir tā lieta, kur vīzija kā kam skanēt daudziem atšķirās. Vieglāk ir ar skaņas pārbaudes laikiem, taču parodoksāli tā arī bija mūsu lielākā kļūda. Mēs atlicinājām 30 minūtes uz grupu, taču tas jau tā bija par maz. Uz katru grupu vajadzētu paredzēt vismaz stundu, jo tad vismaz ir iespēja neparedzētus gadījumus risināt operatīvi. Šajā momentā ļoti svarīgs ir skaņotāja darbs, viņa valodas zināšanas (ja ir ārzemju mākslinieki), pieredze. Šī ir svarīga mācība, ko esam guvuši organizējot pirmo reizi festivālu. Kā arī, tikpat svarīga ir ātra komunikācija starp visiem, kas ir iesaistīti skatuves darbā, ideālā gadījumā būtu rācijas, mums tādu nebija, sanāca vairāk paskriet. Obligāti katrai skatuvei jābūt vismaz vienam cilvēkam, kas pieskata, lai grupas laicīgi sāk/beidz uzstāšanos, uz skatuves neatrodas nepiederīgas personas. Jo māksliniekiem ir tendence arī uzstāties ilgāk kā paredzēts, īpaši nozīmīga ir pieturēšanās pie laika rāmja, ja ir nobīdes programmā. Tā kā mums tādas bija, mēs pārbīdījām par apaļu stundu uz priekšu. Tajā laikā mūziķi varēja atrasties aizskatuvē, kas mūsu gadījumā bija vienkārši telts. Tas nebija veiksmīgākais risinājums, jo lietus laikā ūdens varēja tikt uz instrumentiem, kuri tur tika glabāti. Tādēļ šī arī ir lieta, kura būtu jāpārdomā rūpīgi organizējot brīvdabas festivālus.
Kopumā darbs saistībā ar mūzikas menedžmentu ir vērtējams kā sarežģīts, tomēr tā ir milzīga pieredze un iespēja satikt daudzus talantīgus un iedvesmojošus cilvēkus. Tas prasa lielu pacietību, spēju ātri risināt problēmas un komunikācijas prasmes, taču pats svarīgākais ir veiksmīga un gana liela komanda, kas nodrošinātu darbību un informācijas plūsmu gan pie abām skatuvēm, gan aizskatuvē, gan izmitināšanas vietās, pie ieejas u.tml. Esam attīstījuši jaunas prasmes un pilnveidojuši darba spējas, bet pats lielākais ieguvums, protams, ir sajūta, ka vari dzirdēt kvalitatīvu mūziku tieši tādā secībā kā pats esi vēlējies. Un tieši mūsu festivāla gadījumā, vislielākais gandarījums bija, ka spējām pierunāt atkal-apvienoties leģendāru Latvijas DJ-duetu, kā arī pēc vairāku gadu izjukšanas, vienu no labākajām art rock grupām valstī. Tā kā, viss nudien ir iespējams, ja to ļoti vēlas! Ceru, ka tas derēs kā iedvesma lieliem darbiem.

No comments:

Post a Comment